március 12, 2017

Playboy 3.1


Ez nem a teljes kép, ahhoz olvasni kell.

Ezt az illusztrációt, amit Kerékgyártó István Házinyúl című, amúgy remek hangulatú novellájához készítettem, hiába is keresnénk a Playboy márciusi számában; nem került a lapba. A szerkesztőség úgy döntött, ez már nem fér bele. 

Mármint nem terjedelmi okokból, inkább azért, mert ha valamit leírunk, az azért nem olyan durva, mintha ugyanezt a valamit képileg ábrázoljuk. Értem én a dolgot, az olvasott szöveg befogadási folyamata teljesen más, mint a vizuálisan megjelenített tartalomé. Eltér az időbeliségük is például. Ettől pedig utóbbi sokkal töményebben, intenzívebben hat. Legalábbis az első benyomás gyorsabb lefolyású. Ugyanakkor a képet is lehet olvasni, kicsit tovább időzve rajta felfedezni a tartalmi árnyalatokat. Ha pedig egy szöveg illusztrációjáról van szó, mint jelen esetben, érdemes megfigyelni, mennyit is változnak ezek az árnyalatok a novella elolvasása után. Hogyan változik meg ugyanannak a képnek a hatása, jelentése, hogy kapnak más értelmet bizonyos elemek, mennyire változik meg az egész olvasata. Amikor mindezen túl vagyunk, akkor mondhatjuk, hogy befogadtuk, elolvastuk az illusztrációt is. Persze az ehhez szükséges olvasni tudást nem oktatják az alsó tagozatban, sőt, a gimiben sem tanul a többség ilyesmit. Pont ezért is tartunk ott 2017-ben, hogy még egy száz évvel ezelőtt született alkotást sem tudunk értelmezni, és elhangozhatnak az olyan ominózus mondatok, mint az "Ilyet én is tudnék csinálni." Ugyanakkor elfogadom a szerkesztőség álláspontját is, nem az ő feladatuk egy felnőtt társadalom aluledukáltságával szembemenni, vállalni az esetleges botrányt, vagy inkább botrányocskát. Miért ők fizessenek a közoktatás mulasztásáért?
Más kérdés, hogy hol máshol lenne helye egy ilyen illusztrációnak, mint egy olyan – eredeti hitvallása szerint –, a prüdériával szembemenő, egyúttal intellektuális tartalmat közlő magazinban, mint a Playboy.

A teljes illusztráció. Nem a teljes kép.
 
Ezzel rövid időn belül megdupláztam a letiltott illusztrációim számát. Kétes dicsőség. Jó hír viszont, hogy a röpke kitérő után a Playboy visszatalált a helyes ösvényre: az anyalapnál bejelentették, felhagynak az álszeméremmel, és újra meztelen nők lesznek a meztelen nőkről elhíresült magazinban. Én csak annyit remélek, hogy a takargatós időszak fotósorozatainak nívóját és hangulatát azért megtartják.
És ami eddig nem derült ki, végül nem maradt illusztráció nélkül a novella. De erről majd egy másik posztban...

Nincsenek megjegyzések: