január 09, 2018

Piszkos Fred, a kapitány 2


 Jimmy, a király. Nem, ő nem az, akinek "Egy jó asszony mindent megbocsát". 


Rejtő Jenő regényének főszereplője valójában nem is a címszereplő, Piszkos Fred. 
Ha azt nézzük, ki van a legtöbbször a színen, akkor az két másik ember: az önmagán kívül még három karakter bőrébe bújó Fülig Jimmy (José, a pincér, Wilson, a fűtő, valamint St. Antonio főherceg) és Vadsuhanc (alias Mr. Irving, a valódi St. Antonio főherceg). Egyfajta Koldus és királyfi parafrázis ez, ahol – Mark Twain művéhez hasonlóan – a szerepcsere nem várt bonyodalmai során komoly jellemfejlődésen esik át a trónörökös. Megtapasztalja a nélkülözést, a kiszolgáltatottságot, megismer egy előle addig elzárt világot, hogy aztán, immár felnőtté érve, egy jobb, empatikusabb uralkodóként térhessen vissza. Már csak ezek alapján sem sorolhatnánk a tipikus ponyvák közé Rejtő regényét. De ő nem áll meg itt, műveiben kíméletlenül lerántja a leplet a különböző társadalmi osztályokról, kigúnyolja az álszentségüket, tudatlanságukat, fennhéjázásukat, de mindeközben mégsem utáltatja meg őket velünk. Ugyanazt az empátiából fakadó megértést tanúsítja szereplői irányába, mint az alvilág mocskában megtisztult karaktere, St. Antonio főherceg.
Piszkos Fred és Fülig Jimmy neve a nem Rejtő-fanatikusok számára is ismerősen cseng, épp ezért gondoltam úgy, hogy őket kell a borítón szerepeltetni. Az A három testőr Afrikában megkerülhetetlen zsúfoltsága után pedig egy szellősebb kompozíciót szerettem volna létrehozni. Kapóra jött Kern András kéztartása, így Jimmyt rögtön trónra is emeltethettem vele. Az előtérbe hozott, pünkösdi királyságának dicsfényében fürdőző figurával nem csak a karakter jellemét akartam bemutatni, hanem a korona-ruházat kontraszttal a "– Szervusz nép! – Szervusz király!" dialógust is megidézni. 


Füstölgők


Fred – ellentétben Jimmy harsányságával – a háttérbe húzódik, látszólag unott nyugalommal pipázgat. Először problémának gondoltam a fotón terjengő füstöt, leginkább a redukált rajzi világgal való összehangolhatóság miatt. Ugyanakkor ez a ködbe burkolózás remekül rásegít Fred karakterére: a titokzatos, rejtélyes múltú figura, aki "mindig kavarja", és bár ritkán lép ki a reflektorfénybe, a háttérből mégis ő mozgatja a szálakat – és pont ez indokolja, miért is Piszkos Fred lett a regény címszereplője.

Nincsenek megjegyzések: